At være solorejsende kvinde i Indien…

rishi73Først overvejede jeg at lade overskriften være noget ala: ”Sådan rejser du sikkert som kvinde,” men det droppede jeg hurtigt igen. Sagen er nemlig den, at ansvaret ikke ligger hos os kvinder. Den ligger hos mændene.
Vi kan tage nok så mange forholdsregler, men vi kan stadig blive overfaldet, voldtaget og endda dræbt, for selvom årstallet siger 2018, så er kvinder mere udsatte end mænd. Bunduretfærdigt og urimeligt! Derfor har jeg også tilladt mig at lave en sektion til mændene, som du finder nederst.

rishikesh17Jeg lavede dog selv en del research, inden jeg tog til Indien, og jeg synes, det er synd, hvis der er kvinder derude, som ikke tør at rejse, fordi de er bange for konsekvenserne. Derfor har jeg samlet tips fra egne oplevelser og fra de mange kvinder, som jeg har mødt på min vej, som er blevet chikaneret, overfaldet og voldtaget – alle kvinder, jeg har mødt, har en historie – hvad enten det er i Danmark eller Indien, og derfor er jeg så taknemmelig for #metoo-kampagnen, som har sat problemet på dagsordenen. Det er nemlig lidt som om, at alle disse overgreb er noget, som vi kvinder skal gå med selv og måske hviske lidt om veninder imellem. Så det er så dejligt at se, at der er kvinder, som tør at dele ud (med al den kritik, det medfører) og bane vejen for en bedre dialog og forhåbentlig mere sikkerhed.

So here it goes – mine råd til kvinder, som rejser til Indien:

Det første tip, som jeg tit hører er, at det er mere sikkert for mig at rejse med en mand. En ven, en kæreste, eller en anden vestlig mandlig backpacker, som skal samme vej som mig. Det tip kunne jeg ikke være mere uenig i!
Voldtægt er langt oftere begået af folk vi kender, end folk vi ikke kender. Derfor er der meget større risiko for, at jeg ville blive voldtaget af min ven, min kæreste eller min date, end der ville være for, at jeg ville blive voldtaget af en fremmed lokal mand i en gyde.

Undgå at være alene. Det her tip er lidt hårdt at skrive, men jeg har måtte erkende, at jeg som kvinde ikke kan være alene i Indien – nogle steder i Indien i hvert fald. Jeg bliver omringet af store grupper af mænd, jeg bliver forfulgt, hevet i og taget på. Så undgå helt at gå alene, og hvis du gør, så sørg for at gå i områder, hvor der er andre kvinder omkring dig.

Hav masser af selvtillid, gå med hovedet løftet, faste skridt og udtryksløst ansigt. Hvis du mærker usikkerheden, er faret vild eller føler dig utryg, så find din indre skuespiller frem, og se om du kan spotte en kvinde, som kan hjælpe dig.

Drop høfligheden. Kig ikke mændene i øjnene, undgå at smile, grin ikke af deres jokes og svar ikke på deres spørgsmål. Det er ikke altid sjovt at skulle være hård og fjendtlig, men de lokale kvinder kigger aldrig mændene i øjnene, så det gør du heller ikke! Min veninde fik en ubehagelig stalker, fordi hun havde set ham i øjnene på et meditationskursus, og da hun meldte ham fik hun at vide, at hun jo selv ”havde lagt op til det ved at se ham i øjnene og smile.”

Hvis du bliver forfulgt, chikaneret eller blottet for, mens der er andre mennesker til stede, så lav en scene. Råb højt op og skæld manden ud. Hvis det bare er dig og manden på et øde sted, så skynd dig væk – løb alt hvad du kan!

Tag ikke billeder med mænd. I Indien bliver du tit spurgt, om du vil være med på et billede eller selfie, og det skal du sige nej til. Tit bliver du taget på i det de tager billedet, og du risikerer, at billedet ender på nettet, eller bliver brugt som bevis for, at du er nogens kæreste.

Undgå alkohol og lange nætter. Og undgå at gå i byen uden andre kvinder omkring dig. Acceptér, at din frihed er begrænset, når du rejser solo. Jeg spiser på restauranterne tæt på mit hotel, og jeg er sjældent ude til efter klokken 20. Til gengæld omfavner jeg de tidlige morgener og nyder Indien i dagslys.

Togture i Indien er et must, men desværre er det også her, at mange overgreb sker. Lad være med at rejse alene, rejs i dagslys og kør på de højere klasser. Du kan også overveje at bruge de ekstra penge på en sikker flybillet i stedet for en lang togtur. Hvis du kører i bil, så se om du kan dele taxaen med andre rejsende og endnu engang, rejs i dagslys. Du kan tage et billede af nummerpladen og sende det til en veninde, hvis du føler dig utryg.

Del din lokation med familie og venner, men ikke hele verden. Hold familien opdateret på, hvor du er. Der er desværre en del eksempler på kvinder, som forsvinder. Undgå at checke ind på dit hotel på Facebook, da du hurtigt får indiske stalkere, som sender dig klamme beskeder – tro mig, du får mange af dem!

Lyt til mavefornemmelsen. Kvinders intuition er tit langt bedre end mændenes, og selvom det selvfølgelig kan være en medfødt kvindeting, så tror jeg, at det i høj grad skyldes, at vi er tvunget til at lytte til vores fornemmelse for at føle os sikre. Mærk efter indeni og gå efter, hvad din mavefornemmelse fortæller dig. Måske kan du mærke et skift i energien eller stemningen, som gør, at du føler dig utryg, og så gælder det om at komme væk. Måske er der noget, der fortæller dig, at du ikke skal dele taxa med den mandlige backpacker, og så må du takke nej og finde på noget andet. Din intuition er fantastisk, og den kan redde dig!

rishi55

Til mændene:
Det er som om, at Indien virkelig har gjort det tydeligt for mig, hvor meget vi stadig mangler at rette op på i vores samfund, før kvinder er lige så sikre som mændene. Så her kommer mine råd til mænd, som gerne vil gøre verden til et tryggere sted for os alle. 

Drop de frække komplimenter, medmindre det er din kæreste, date eller du er blevet spurgt. Det er måske velment, men som kvinde får man hurtigt følelsen af at være et objekt, som konstant bliver bedømt. Komplimenterne tydeliggør, at jeg først og fremmest bliver set som kvinde og får mit udseende bedømt, før jeg bliver set som menneske. Det gør mig også utryg at vide, at jeg tænder noget i andre mennesker bare ved at være til stede.
– Og drop at fortælle en kvinde, hvis du ikke finder hende attraktiv.

Lad være med at belære os, eller fortælle os, hvad vi skal gøre. Drop at fortælle os, at ”vi burde smile noget mere,” ville du sige det til en mand? Jeg er træt af at blive talt over, og jeg er træt af, at nogle mænd ændrer toneleje og forsimpler sproget, når de taler til mig, i forhold til når de taler til mænd. Behandl mig som et ligesindet menneske.

Lad være med at forvente, at kvinden ”skylder” dig noget. Hvad enten du har ”talt med hende hele aftenen til ingen verdens nytte,” købt drinks til hende, komplimenteret hende for hendes krop, eller hjulpet hende på hendes rejse. Vi sætter pris på disse ting, men vi skylder dig intet. Jeg har fx oplevet, at jeg har haft en samtale med en mand, og da han så lænede sig ind for at kysse mig, og jeg sagde “Nej,” så sagde han: “Så jeg har bare siddet her og snakket med dig til ingen verdens nytte?” Som om jeg kun er interessant at tale med, hvis jeg også giver sex bagefter.

Drop alkohol, hvis du oplever, at du ikke kan kontrollere dig selv, når du er fuld. Jeg hader, når jeg møder alt for fulde gutter i byen, som er ubehagelige, og så får jeg en hovedrysten fra kammeraterne, som fortæller mig: ”at han altid er sådan, når han bliver fuld, så jeg må hellere holde mig på afstand,”

Lyt til kvinderne omkring dig. Tag deres oplevelser alvorligt og tænk over, hvad du selv kan gøre for, at du ikke gør en anden kvinde fortræd. Lad være med at tvivle på dem eller fortælle dem, hvordan det kunne ses fra en mands synspunkt. Det kræver virkelig meget overvindelse at give slip på skammen og faktisk dele ud af oplevelserne.

Acceptér, at kvinder tager forholdsregler overfor dig, fordi de måske har tidligere oplevelser, som gør, at de føler sig utrygge. Lad være med at kalde dem sure eller snerpede, men spørg i stedet ind til, hvad du kan gøre, for at de føler sig trygge – og acceptér, at du måske bare skal lade dem være i fred.

Hvis skaden er sket, og du har en nagende samvittighed, som fortæller dig, at du måske ikke havde fået lov til at befamle din veninde i byen, eller hvis du føler, at du pressede din tinder-date til at have sex, eller du gjorde hende den fremmede pige på gaden utryg, så gør noget ved det! Tag dialogen, sig undskyld, spørg hvad du kan gøre for, at det ikke sker igen.

Hvis en kvinde kommer til dig og fortæller, at noget du har gjort har været ubehageligt for hende, så undgå at gå i forsvarsposition (også selvom, at du virkelig ikke ville hende det ondt), men lyt til hende og lær af dine fejl. Gør hvad du kan for, at kvinden kan hele bedst muligt og acceptér, at oplevelser kan opleves vidt forskelligt alt efter synspunkt.

Sig fra, når du oplever, at andre mænd ikke respekterer kvinder og overskrider deres grænser. Lad være med at grine af voldtægtsjokes, nedsættende, degraderende, sexistiske kommentarer om kvinder og anden ”omklædningsrumsnak.”

26648567_10156018264423695_1395585597_n…Og det var vist det :-) Jeg ved godt, at mine råd kan ses som provokerende, og jeg er helt med på, at det er en lille gruppe mænd, som gør det surt for alle andre mænd. Men hvis du som mand ikke føler dig ramt af mine råd, så vær glad for det. Det betyder jo bare, at du gør noget rigtigt.
Og ja, kvinder kan også være sexistiske og chikanerende, og det sætter jeg også gerne fokus på. Men jeg vil nu hellere lytte til mændenes oplevelser og støtte dem, når de tager kampen, ligesom at jeg forventer, at mændene gør det samme for mig.

En tanke om “At være solorejsende kvinde i Indien…”

  1. Nok det vigtigste tip. Der er nemlig sa utroligt mange gode ting ved at rejse alene. Du kan rejse i dit helt eget tempo, og du behover kun at se og lave lige pr?cis det, du selv har lyst til. Eftersom du er pa egen hand, vil du med garanti ogsa fa en langt hojere selvst?ndighed, og du vil fa skubbet nogle gr?nser. Derudover er der stor chance for, at du ogsa vil mode nogle rigtigt sp?ndende mennesker pa din vej. Og sa far du ogsa bare en helt masse fantastiske oplevelser. Fordelene ved at v?re en solorejsende kvinde er simplethen uendelige!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>