Hvordan får jeg råd til at rejse verden rundt?

2
”Nanna, du rejser og rejser? Hvordan får du råd til det?”

Jeg får tit spørgsmålet, og det vil jeg prøve at svare på nu. For hvordan kan det være, at jeg kan rejse så meget, når alle andre skal spare op i evigheder, før de kan tage på ferie?

Her kommer hemmelighederne …

1Sæt dig godt til rette på din stol, eller hvor du nu sidder lige nu. Ret ryggen, sænk skuldrene, tag en dyb indånding gennem næsen og helt ned til maven. Ånd så ud gennem næsen og mærk, hvordan du slipper spændinger og bekymringer, som har sat sig fast i kroppen og i hovedet. Nu føler du dig allerede meget mere afslappet, og hvis ikke – så tag lige lidt flere dybe vejrtrækninger.

Regel nummer et, når du ønsker at rejse mere, men er bekymret for, om du kan spare nok op – giv slip på bekymringerne! Tag af sted alligevel! Og når du undervejs på din rejse ligger vågen om natten, fordi du ved, at du skal rejse mange måneder endnu, men du er kommet til at bruge for mange penge på dyre drinks, så find tilbage til den dybe vejrtrækning, slip bekymringerne igen og læg så en bedre økonomisk plan, når du vågner næste måned.

Men okay, okay… selvfølgelig skal du have penge på kontoen, inden du drager af sted, og derfor vil jeg bede dig om at se dig rundt, der hvor du nu sidder. Måske sidder du derhjemme, og så kan du starte med at lægge mærke til de ting, du omgiver dig med. Hvor meget af det, har du virkelig brug for? Ærlig talt? Ikke særlig meget! Tag et kig i din garderobe. Hvorfor har du så meget tøj? Se på dine sko, dine jakker, alt dit køkkengrej og dine skønhedsprodukter – er det hele ikke lidt i overkanten? Du behøver det jo ikke.
Endnu engang skal jeg bede dig om at tage en dyb indånding og i det, du ånder ud, så slip alle idéerne om det perfekte hjem og den perfekte garderobe. Slip alle rådene fra damebladene, de sociale medier, og andre serier og film, hvor du er blevet fortalt, at du helst skal eje et stort walk-in closet på størrelse med en tøjbutik, før du kan føle dig fuldendt. Det er løgn! Tværtimod er det faktisk en lettelse at give slip på alle de materielle ting. Det sætter dig fri, og du vil blive overrasket over, hvor lidt du egentlig behøver i dit liv.

Du kan selvfølgelig tjene penge på at sælge dit tøj og dine ting, men mellem os, så kan jeg afsløre, at det ikke er der, du får pengene til en rejse. Jeg har solgt en smule af mit tøj på Trendsales, og så har jeg forgæves prøvet at sælge på loppemarkeder, men det har på ingen måde gjort mig rig. I stedet har det hjulpet at forære mine ting og mit tøj til genbrug eller til veninder og familie. Det lyder måske skørt, men at give det væk, lærer mig også at slippe tilknytningen til mine ting, og langsomt spirer et frø i mit hoved, som fortæller mig, at jeg ikke behøver det. Denne tanke sidder i mig, når jeg shopper og handler ind, og efterhånden falder mit forbrug, så jeg til sidst bruger meget færre penge, end jeg gjorde før, og så bliver det nemmere for mig at spare op.

Det er en myte, at du bruger flere penge på din ferie, end du gør herhjemme – tværtimod, det kan faktisk være billigere for dig at være ude at rejse end at holde ferie hjemme i Danmark. Det handler bare om, at du skal vælge dine destinationer med omhu, hvis du vil spare.
Pengene rækker ikke særlig langt, hvis du vil til Paris og have et hotelværelse med udsigt til Eiffeltårnet, men hvis du derimod tager til Østeuropa eller Asien, så kan du sagtens leve billigt. I Asien kan du få en køjeseng på et hostel til bare 30kroner pr. nat, eller du kan spendere lidt ekstra penge og få et fint dobbeltværelse med balkon og morgenmad for bare 120kr pr. nat. Du kan få et mættende og lækkert måltid mad for bare 10 kr, og en stor kold øl for en femmer. Regner man sammen, så koster dagene i Asien mindre, end du ville give for en brunch-tallerken eller en bytur i Danmark.

7Undgå turistfælderne, pakkerejserne og sightseeing-turene. Det kan hurtigt blive en pengesluger, hvis du skal prøve alle de mange udflugter og ”must-sees”, når du er af sted. Mennesker er forskellige, men det er min erfaring, at de bedste rejseminder ikke indebærer en kedelig sightseeingbus eller endnu et tempel. De bedste (og billigste) minder er dem, hvor du har været ude blandt de lokale og oplevet deres liv og kultur.
Jeg er gået glip af rigtig mange fantastiske oplevelser, når jeg har været ude at rejse, men jeg har sparet pengene, og det har betydet, at jeg har kunne rejse i længere tid, og det er det vigtigste for mig.

Det fører mig til næste punkt – Prioritér! Hvad vil du helst? Kan du lide at bestige bjerge? Er du vild med at dykke? Vil du på yoga-retreats? Eller vil du feste natten lang? Alle disse ting koster penge, og derfor er det dumt at bruge tusindvis af kroner på vandrestøvler og bjergpas, hvis det viser sig, at du lider af højdeskræk.
Jeg har fx aldrig prøvet at dykke, fordi det koster mange tusinde kroner, så det har jeg valgt fra. Til gengæld har jeg brugt de penge på mit yogaliv.

Det er en god idé at lægge et budget, inden du rejser. Hvis du vil rejse rundt og se en masse ting, så anbefaler jeg at lægge 10.000 til side til hver måned. Men hvis du har planer om at bo det samme sted over en længere periode og måske overvejer at være frivillig eller arbejde, så skal du bare af med 5000kroner om måneden, og nogle måneder kan du endda gå i 0, hvis du får både kost og logi betalt – og så rækker pengene pludselig langt.

Men vigtigst af alt – slip bekymringerne, tag af sted. Så går det nok alt sammen :)
6