Min første surftime

”You can’t stop the waves, but you can learn how to surf”

16Med hovedet fuld af solcreme og et nervøst sind begav jeg mig mod stranden en tidlig morgen. Det var tid til min første surf-time. Jeg har altid beundret surfere og deres evne til at kontrollere bølgerne og let og elegant suse af sted, men jeg har aldrig selv tænkt, at jeg kunne blive en af dem.
Hvis ikke det var fordi, at jeg nu er flyttet til Sri Lanka og snart skal arbejde på en surfcamp, så tror jeg egentlig heller aldrig, at jeg havde booket en surftime. Men det er jo derfor, at rejselivet er så fantastisk. For nu stod jeg altså der, med tæerne begravet i sandet, solskin på min hud, og de store brusende bølger foran mig.

Jeg blev undervist af Batu, en srilankansk gut med halvlangt solbrændt hår og et glad smil, som gik til begge ører. Han viste mig på land, hvordan jeg skulle padle på mit board, løfte brystet, for derefter at sætte først den ene fod og derefter den anden fod sikkert på boardet. Det var nærmest ligesom yogaøvelserne, bare uden den rette alignment.
Da Batu var tilfreds med mine forsøg, så begav vi os mod bølgerne, ud i havet. Bølgerne var høje, og vi måtte holde på boardet og lade bølgerne overmande os – Batu gjorde det noget mere yndefuldt end mig. Herefter skulle jeg lægge mig op på boardet og se ind mod stranden, hvilket betød, at jeg ikke vidste, hvornår de høje bølger kom bag mig. ”Relax…” sagde Batu, og så fløj jeg og surfboardet ellers flere meter op, og Batu dykkede under. En mindre bølge kom bag mig, og Batu bestemte sig for, at jeg nu var klar til at prøve. Han gav mig et skub fremad, og råbte, at jeg skulle stille mig op. I ren panik kom jeg for hurtigt op og glemte alt om de øvelser, vi lige havde brugt tid på at øve på stranden. Så jeg faldt selvfølgelig til siden ned i virvaret af hvidt skum og kraftig strøm. Jeg beskyttede hovedet med armene i det, jeg kom op, for at sikre mig, at mit surfboard (som jeg er hægtet fast ved med foden) ikke ville ramme mig i hovedet.

Vi prøvede om og om igen, og langsomt begyndte øvelserne at sidde fast, og jeg slappede mere af. ”Okay, now stand up!” hørte jeg bag mig, og jeg fik sat hænderne under brystet, løftede brystet op, satte den ene fod og så den anden fod på boardet, lagde vægten forrest og løftede langsomt kroppen op. Det skete! Jeg susede på en bølge! I 30 sekunder… og så faldt jeg endnu engang.

Der er noget principielt i mig, som siger fra, når jeg bliver bedt om at kaste mig i de høje bølger og suse på det hvide bølgeskum. Jeg er tidligere livredder, og så har jeg arbejdet på havet i mange år. Jeg respekterer vandet, og jeg behandler havet med ærefrygt. Jeg ved, at det hurtigt kan gå galt, og derfor stritter jeg imod, når jeg gang på gang overmandes af de kraftige bølger og bliver kastet rundt i vandet.

27…men jeg tror også på, at jeg nok skal lære at surfe. Ligesom jeg i sin tid lærte yoga. Tiden som Begynder er også en fantastisk proces, for selvom jeg falder og ser, hvor mange ting, jeg endnu ikke kan, så står succesoplevelserne også i kø, og der kommer til at være en masse smukke første gange. Første gang på en bølge, første gang på et ægte surfboard og så videre… Jeg glæder mig til min nye rejse som surfer!